Hoe houd je legionella buiten de deur

De legionellabacterie is de veroorzaker van een ernstige longziekte, ook wel de veteranenziekte genoemd. Legionella gedijt het beste in water van 20 – 50 graden Celsius. Bij deze temperatuur groeit de bacterie het snelst, vooral als het water stilstaat.

Besmetting

Je kan besmet raken door het inademen van de legionellabacterie, veelal in ruimtes waar veel nevel is. Bijvoorbeeld in de douche, maar ook in zwembaden of sauna’s. Je kunt niet ziek worden van het drinken van water met de legionellabacterie. Mensen met een verminderde weerstand lopen het meester risico op besmetting. Dus ouderen, rokers of mensen met een ziekte aan hun immuunsysteem.

Symptomen

De ziekte begint met griepachtige verschijnselen zoals lichte koorts, hoofdpijn en spierpijn. Na een paar dagen ontstaat de legionellaontsteking met hoge koorts, hoesten en rillingen.

Behandeling

De meeste patiënten komen in het ziekenhuis te recht. De ziekte is voor bijna iedereen goed te behandelen met antibiotica. De Stichting Veteranenziekte geeft nog meer en uitgebreidere informatie over legionella.

Legionella thuis

In ons drinkwater, grondwater en oppervlakte water zit ook de legionellabacterie. In kleine hoeveelheiden is hij niet gevaarlijk. Zodra hij zich kan vermenigvuldigen wel. Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat de legionellabacterie in huis kan groeien:

  • Zorg dat het douchewater in de boiler warmer is dan 60 °C. Als u langer dan een week niet thuis bent geweest, laat dan eerst de douche een keer een minuut stromen voordat u eronder stapt. Dit geldt overigens voor het gebruik van alle kranen als u langer dan een week niet thuis bent geweest.
  • Isolatie van leidingen: circulatieleidingen voor warm tapwater worden warmer dan 60 C, dus sterft de bacterie. De leidingen van collectieve systemen voor warm water (warmtenetsysteem). De warmwater- en koudwaterleiding in de meterkast kan je isoleren, door de warmtewisselaar kan te temparatuur oplopen. De drinkwaterleiding mag je niet isoleren.
  • Airconditioning/luchtbevochtigers: een airco met een gesloten koeling vormt geen risico. Een luchtbevochtiging met verdamping ook niet. Luchtbevochtigers die werken met verneveling vormen wél een risico

De Rijksoverheid geeft via haar website uitgebreide informatie over legionella in huis, bedrijven en instellingen geeft antwoord op allerlei vragen.

legionella