Water en zonne-energie als verwarmingssysteem in huis

Water gebruiken we in huis voor vele doeleinden. Om te douchen, het doorspoelen van het toilet, voor de afwas, om een kopje koffie te zetten en om ons huis te verwarmen. Het is een gewoonte waar we vaak niet meer bij stil staan

Verwarmingssysteem

Door ons huis loopt een onzichtbaar circuit van leidingen die aangesloten zijn op een cv-ketel. Deze leidingen komen uit op radiatoren of lopen naar kranen. Door de leidingen stroomt het water die door de cv-ketel worden opgewarmd. Deze is als het ware het hart van het verwarmingssysteem.

Zonne-energie

zonneboiler 1 Doorgaans maken we gebruik van de cv-ketel om warm water te krijgen. Maar dat kan ook anders: door gebruik te maken van de kracht van de zon. Met een zonneboiler, bestaande uit een collector met buizen op het dak en een voorraadvat die het water verwarmt, is het mogelijk op een duurzame en kostenbesparende manier je huis te verwarmen en warm water te hebben. Je hoeft hiervoor niet in een mediterraans land te wonen, ook als je in Nederland woont, is het een interessant systeem. Het is eenvoudig te installeren en het vergt weinig onderhoud.

Kostenbesparing

Door over te stappen op een zonneboiler is het mogelijk bijna 50% te besparen op de kosten voor warm water. Een zonneboiler die aan te sluiten is op uw huidige cv-ketel (die dienst doet als naverwarmer) kost €2000 – €5000 euro (o.a. afhankelijk van type boiler, benodigde capaciteit). Inclusief een nieuwe ketel als naverwarmer kost het ongeveer €3400 – €7300,-. De besparing voor een gemiddeld gezin is ongeveer €140,- per jaar. De terugverdientijd is daarmee, bij gelijkblijvende gasprijzen, ongeveer 12 jaar én korter dan bij zonnepanelen. Stijgen de gasprijzen, dan wordt een zonneboiler nog interessanter, want dan bespaar je nog meer op je energiekosten.

Energieleverancier

Wil je nog meer besparen op energiekosten, kijk dan ook eens naar uw energieleverancier. Past uw huidige leverancier nog wel bij uw situatie of is er een andere die wellicht nog meer kostenbesparing kan realiseren? Deprijsvergelijks.com geeft antwoord op vragen over overstappen.