Waterverbruik is belastend voor het milieu

Voor het opwekken van duurzame is energie is water een belangrijke krachtbron. Wereldwijd wordt nu 15% van de huidige groene energie uit water gewonnen.

Winning, zuivering en vervoer

waterbesparing-duurzaam

Ons drinkwater is van goede kwaliteit en het smaakt prima. Maar voor de winning, zuivering en het vervoer van het water naar de huishoudens wordt energie verbruikt. Waterbedrijven proberen relatief veel gebruik te maken van duurzame energiebronnen, de winning bijvoorbeeld laat het grondwaterpeil dalen wat het uitdrogen van natuurgebieden versterkt. Ook het zuiveren van het rioolwater na het gebruik van water kost energie.

Waterbesparing thuis

Met een paar tips is het al mogelijk om thuis flink te kunnen besparen op je waterverbruik:

  • Warm water: logischerwijs kost warm water meer energie dan koud water. Je kan hier met een paar kleine dingen al op besparen. Met bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop, de kranen minder lang laten lopen of gebruik te gaan maken van een zonneboiler
  • Waterbesparende technieken: een kleinere spoelbak voor het toilet of plaats dunnere en kortere leidingen als je nieuwe waterleidingen gaat (laten) leggen.
  • Regenwater: gebruik regenwater voor het wassen van je auto of het water geven van de tuin

Op de website van Milieu Centraal zijn nog veel meer waterbesparende tips te vinden die je kunnen helpen in en om het huis aanpassingen te doen.